onsdag 29 juni 2011

Salta kex i sommarvärmen

I dag har det varit varmt och väldigt soligt som vanligt. Då är det ju bra med nått saligt att knapra på så jag satte igång att baka lite salta kex i sommarvärmen! De blev goda och fina kex, lite åt "knäckebrödshållet". Goda att äta med en klick smör och lite ost eller kanske lite marmelad. Här kommer receptet:
Salta kex:
2 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
ca 1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk bakpulver
lite smör
ca 1/2 dl vatten
Till garnering:
vatten
ev. lite sesamfrön

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet och blanda tills degen blir fast och går att kavla utan att spricka.
2. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord (rågmjöl) med en kruskavel eller med en vanlig kavel. Om du använder vanlig kavel, nagga degen med en gaffel efteråt.
3. Ta ut kex med hjälp av ett glas, ett runt mått eller andra pepparkaksformar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper, pensla ev. med lite vatten och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 250°c i ca 5 min.
Recept har jag hittat på bloggen Söta Saker, med jag har ändrat lite i receptet.


















//Matilda

3 kommentarer:

  1. Så sant så, nu i denna sommarhettan kan man knappt få nog med salt eftersom man svettas så himlans mycket. Men tack och lov för att det är så varmt och skönt :)

    SvaraRadera
  2. Ja, det är skönt med lite värme, men inte är det varmt så jättelänge heller så det gäller att njuta utav värmen! :)

    SvaraRadera