torsdag 23 juni 2011

Surdegsbröd av rågsurdeg

Surdegsbröd blir så gott och får väldigt god smak på grund av surdegen. Surdeg är enkelt att laga och sedan behöver man bara "mata" den ibland. Inte så svårt! :) De här surdegsbröden får en fin skorpa och blir mycket goda! Rekommenderas om man har en rågsurdeg i kylskåpet som man inte vet vad man ska göra med. Tips: För att veta om brödet är klart, vänd upp och ner på brödet och knacka på det. Om det låter som om brödet skulle vara ihåligt är det klart! Recept kommer från Söta saker.
Surdegsbröd:
25 g jäst
2 dl vatten, 37°c
7 dl rågsurdeg
1 tsk salt
1 msk honung
7 dl vetemjöl
Rör ut jästen och surdegen i vattnet. Blanda ner honungen. Arbeta i mjölet och saltet och knåda degen ordentligt och länge. Jäs under duk i minst en timme, gärna två. Baka ut till två små limpor och jäs dem på plåt under duk i ytterligare en timme. Grädda i 225°c i ca 30 min.
















//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar