tisdag 6 september 2011

Grön tomatmarmelad

Tomatmarmeladen är god att t.ex ha till ostbrickan. Det är en bra marmelad att göra när man har tomater som inte vill mogna och som är gröna. Det kan vara ganska lös, men den stelnar när den blir kall. Gör "kryddknytet" utav t.ex ett "blöjtyg" som vi kallar det. Det är alltså ett tunt tyg som man också brukar använda när man silar saft :) Receptet kommer från Dansukker.fi. Jag har översatt receptet från finska till svenska. 
Grön tomatmarmelad:
400 g gröna tomater
100 g gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl ättika
2 dl vatten
ca 10 kryddnejlikor
ca 10 st hel vitpeppar
(1 bit muskotblomma)
(lite riven ingefära)
2 1/2 dl syltsocker

Skär tomaterna i klyftor och hacka löken. Lägg de hela kryddorna i ett tunt tyg, knyt det så att du får ett litet kryddknyte. Lägg alla ingredienser i en kastrull förutom sockret. Koka i 15-20 min. Ta bort kryddorna och mixa blandningen Mixa till en grov blandning (det får finnas kvar lite tomat/lök bitar). Koka upp blandningen igen i kastrullen och tillsätt sockret. Låt koka i 5 min. Häll på en burk och låt svalna. Förvara svalt i kylskåp. 




















//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar