torsdag 2 augusti 2012

Kolasås

Jag älskar kolasås och det kan användas till allt möjligt! Som fyllningar i tårtor (då blandat med kanske vispgrädde), fyllningar i småkakor, i småkakor, på glass, på andra desserter, bara äta som så :)
Ja, det finns många möjligheter. Här kommer i alla fall ett enkelt recept på kolasås:
Kolasåsen går bra att förvara i kylskåpet en tid.

Kolasås:
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1/2 dl ljus (eller mörk) sirap
1 krm vaniljpulver (valfritt)
1 nypa flingsalt (valfritt)
en klick smör

Häll grädde, mjölk, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka på svag värme i ca 10 min (eller längre). Kolasåsen blir lite "segare" (och fastare) ju längre den kokar.
När såsen är klar, tillsätt vaniljpulver, flingsalt och en klick smör. Rör om så att smöret smälter. Använd direkt till desserter och glass eller låt svalna för att användas som t.ex fyllning.




















//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar