tisdag 7 maj 2013

Äppeltarter med muscovadogrädde

Det här var årets valborgsdessert och en riktigt god en. Jag älskar äppel, det finns ju hur mycket olika saker som helst att göra med dessa härliga frukter! Paj, kräm, kompott, mos, saft, kakor, desserter... allt.
Jag valde att göra tarter. På tal om det, hur böjer man egentligen ordet tarte? Är det tarter eller är det kanske tarteér? Vad de än heter så blev de mycket smarriga och de är väldigt enkla att göra. Skulle säkert vara riktigt gott med mandelmassefyllning under äpplena, men hade tyvärr ingen mandelmassa hemma! Det gick bra ändå, här kommer receptet:




















Äppeltarter med muscovadogrädde:
4 st små

Botten:
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
50 g smör
1 ägg
(1 msk mjölk)

2 äpplen
kanel
råsocker

Sätt ugnen på 225°c. Blanda mjöl och socker i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med mjölet till en smulig deg. Tillsätt ägget och ev. lite mjölk och rör om till en fast deg.
Smörj små formar (tog hjärtformade) och tryck ut degen, ändå upp till kanten.

Skölj, kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor. Lägg ca 5 st klyftor i varje form och strö över lite råsocker och kanel. Grädda i mitten av ugnen, ca 15 min.



















Muscovadogrädde:
1 - 2 dl vispgrädde
2 msk muscovadosocker (mörkt, har lite lakritston eller ljust, har lite kolaton)

Vispa grädden och blanda med sockret. Servera till tarterna.






















//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar