måndag 22 juli 2013

Rustik sommargalette

Sommaren är den bästa årstiden om man tänker på alla bär och frukter som man har tillgång till. Om man har egna bär kan man bara gå upp i trädgården och plocka underbara smultron, vinbär, jordgubbar, blåbär i skogen, kanske lite hallon... Helt fantastiskt!




















Man måste ju verkligen göra goda saker av dom, fast det förstås också är riktigt gott att bara äta dom där på plats samtidigt som man plockar. Vi har ganska mycket smultron på vår gård, vi har lite blåbär i skogen som hade mognat nu och så hade vi jordgubbar (de mest älskade bären) hemma. Tänkt därför att jag måste baka något gott till efterrätt. När det är sommar får det gärna vara enkelt och lättlagat, men ändå gott. Gick därför på den lite mer "rustika" stilen, där det inte behöver vara helt perfekt utan det kan vara lite sådär... rustikt helt enkelt. Att man verkligen ser att det är hembakat, bakat med kärlek.





















Rustik sommargalette:

Botten:
75 g smör
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 msk kallt vatten

Snabb vaniljkräm (om man gillar vaniljkräm kan man gärna göra dubbel sats eftersom det inte blir så mycket på det här):
1 dl mjölk
1 msk strösocker
1 äggula
1 msk maizena (majsstärkelse)
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 vaniljstång

Fyllning:
Blandade sommarbär- och frukter (ex. persika, smultron, blåbär och jordgubbar)

Sätt ugnen på 175°c.
Börja med bottnet:
Med köksmaskin: Häll alla ingredienser utom vattnet i bunken och kör tills det blivit en smulig deg. Tillsätt vattnet och låt snabbt gå ihop till en fast deg.
För hand: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tärna smöret och nyp ihop med mjölet. Tillsätt till sist vattnet och knåda till en fast deg. Låt gärna stå i kylskåpet en stund.

Vispa ihop alla ingredienser utom vaniljen i en kastrull och ställ på plattan. Vispa tills du ser första bubblan och krämen tjocknat. Ta från plattan och rör ner vaniljsockret. Låt krämen svalna.

Skär persika i klyftor och skiva jordgubbarna. Platta ut degen på ett bakplåtspapper till en rund platta. Bred på vaniljkrämen, men lämna tomt på kanten.




















Lägg på bären och frukterna. Vik upp och nyp ihop den tomma kanten så att det blir och se ut som en paj.




















Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kallna och pudra över lite florsocker.






















//Matilda

2 kommentarer:

  1. Ser underbart gott ut! Vilken fin blogg du skapat!

    SvaraRadera
  2. Det var så gott så gott! Och tack så jättemycket, glad jag blir :D

    SvaraRadera