onsdag 28 januari 2015

Raw snounty-rutor

Den senaste tiden har jag gjort och ätit väldigt mycket raw food. Något som jag blivit väldigt intresserad av. Det är hur gott som helst, och nyttigt! Och eftersom det handlar om "rå" mat kan man ju inte heller baka något i ugn då. Därför kom jag på dessa raw-rutor, som jag improviserade ihop på lördagskvällen och som bara blev så otroligt himmelskt goda. Kan verkligen inte beskriva hur gott det här blev! Sötman kommer från bl.a dadlar och honung. Men rutorna är inte 100 % raw eftersom dom innehåller jordnötssmör. Om du vill ha det helt raw kan du bara lämna bort jordnötslagret eller ersätta det med något annat. 





Namnet "snounty" kommer från att det är som en blandning av snickers ("kola"lagret och jordnötssmöret) och bounty (kokoslagret).

Testa testa testa! Som dessert, lyxigare mellanmål eller lördagsgodis.

Raw snounty-rutor:

Chokladbotten:
10 dadlar, blötlagda
2 msk rå kakao
1 1/2 dl mandelmjöl

Mixa ihop allt i en mixer/matberedare till en fast, slät deg. Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt på bottnet. Låt stå i kylskåpet under tiden. 

Kokoslager:
1 1/4 dl kokosflingor
1 msk vatten
1/2 dl mandelmjöl
1 dl cashewnötter
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver

Mixa allt i en mixer. Tryck ut ovanpå chokladbottnet. Ställ tillbaks i kylskåpet.

Kolafyllning:
11 dadlar, blötlagda
lite av blötläggningsvattnet
1 nypa flingsalt
1 tsk carobpulver
1 msk mjukrörd kokosolja

Mixa dadlar, salt och carob till en klibbig smet. Tillsätt 1 msk vatten i taget tills det har en bra konsistens. Rör ihop med kokosoljan. Bred ut ovanpå kokosfyllningen. Ställ nu formen i frysen.

Jordnötsfyllning:
1/2 dl jordnötssmör (ekologiskt, urtekram eller green choice är bäst!)
1 tsk kokosolja, mjukrörd
1/2 tsk carobpulver

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Bred ut ovanpå kolafyllningen. Ställ tillbaks i frysen.

Råchoklad:
3/4 dl kokosolja
ca 1/2 dl rå kakao
1 tsk honung

Smält kokosoljan över ett ljummet vattenbad (ska inte överstiga 42°c). Rör ner kakao och honung och rör så det inte blir några klumpar av kakaon. Häll ut chokladen på jordnötsfyllningen. 

Garnering:
ex. flingsalt/kokos/jordnötter/kakaonibs/mullbär/gojibär 

Garnera med vad du känner för. Jag hade flingsalt och kokoschips. Du kan ex. ha mullbär, grovhackade jordnötter eller kakaonibs. 
Ställ i frysen och låt chokladen stelna. Skär i bitar och förvara i frysen för en längre hållbarhet. Tar bara några minuter tills den tinat tillräckligt. 
































//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar