lördag 19 september 2015

Äppelrospaj med kolafyllning

Nu är det äppelsäsong igen och äpplena är som godast. Då gäller det att passa på att baka allt möjligt med denna underbara frukt. Inget slår ju liksom äppelsmulpaj dränkt i vaniljsås, men om du vill baka en lite snyggare äppelpaj som tilltalar ögat såväl som munnen är den här äppelrospajen något för dig. Bottnen är en helt klassisk pajbotten och fyllningen är en favorit från den här pajen som smaksatts med kardemumma. Och så har vi äppelrosorna. Kan se invecklat ut, men så är inte fallet. Fortsätt läsa för att veta hur de görs..




Äppelrospaj med kolafyllning:
1 paj á 18 cm i diameter

Botten:
75 g smör
1/4 dl strösocker
ca 2 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk malen kardemumma

Äppelrosor:
ca 4 st små till medelstora röda äpplen

Sätt ugnen på 175°c. Skär smöret i kuber. Blanda snabbt ihop mjöl, smör, socker och äggula i en assistent till en fast deg. Klä in i plastfolie och låt stå en stund i kylskåpet. Klä en form, 18 cm i diameter, med degen. Även kanterna. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bottnen och fyll med torkade ärter för att förhindra degen från att falla ner under gräddning. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen 10 min. 

Smält socker till fyllningen i en stekpanna. Låt det bli gyllenbrunt. Ha i hälften att grädden (3/4 dl) och låt koka upp till en sås. Ha i resterande grädde och låt koka upp igen. Ta åt sidan och låt svalna lite. Vispa snabbt ner ägget i såsen till en slät fyllning. Smaksätt med kardemumma. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen.

Ta ut kärnhuset ur äpplena med en äppelurkärnare. Dela äpplena på mitten. Skiva äpplena tunt, som halvmånar. Lägg äppelskivorna, inte allt på en gång dock, i en skål och lägg i mikron. Börja med att mikra ca 1 min. Om skivorna är lite hårda ännu, kör ca 1 min till. När äppelskivorna är mjuka är det bara att börja forma de till rosor. Lägg några stycken äppelskivor lite omlott på varandra. Rulla ihop från ena ändan till en ros. Lägg rosen i fyllningen. Fortsätt göra likadant med resterande äppelskivor. Det blir snyggt om man gör både små och stora rosor. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min. Fyllningen ska ha stelnat när pajen är klar. Om rosorna vill bli för mörka mot slutet, täck med aluminiumfolie. Låt svalna. 





//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar