måndag 8 augusti 2016

Lime/vit chokladbiskvier

När min mamma fyllde år förra veckan frågade jag vad hon ville ha till födelsedagsfikat. Svaret var mazariner och biskvier - hennes favoriter bland kondisbitar. Klart jag bakar det! Älskar båda själv, men jag gillar ju att förnya klassiker och få in lite nya smaker. Därför blev det istället för de klassiska chokladbiskvierna en fräschare och somrigare variant med limesmörkräm och doppade i vit choklad. Och himmel vad goda de blev!! Mazarinerna fick smak av hallon och kokos, toppade med en ljuvlig chokladganache, men mer om de i ett annat inlägg. 




Lime/vit chokladbiskvier:

Mandelbotten:
150 g mandelmassa
1 liten äggvita (spara äggulan till smörkrämen)
1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 200°c. Smula eller riv ner mandelmassan i en skål och tillsätt äggvitan och sockret. Vispa ihop till en slät massa, den får inte vara för lös, men inte heller för fast. Lägg massan i en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en plåt klädd med bakplåtspapper. De ska vara ungefär i storlek med en femkrona. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min, till de är gyllenbruna och lossnar från pappret. Låt svalna. 

Limesmörkräm:
150 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
1 äggula
rivet skal från 2 limefrukter och saft från 1

Vispa smör, florsocker och vaniljpulver riktigt vitt och fluffigt på hög hastighet i några minuter. Tillsätt äggulan, limeskalet- och saften och vispa snabbt ihop till en slät smörkräm. 

Vänd mandelbottnarna upp och ner och bred på smörkräm, det ska vara ganska rejält! Forma en spetsig topp av smörkrämen, eller om du föredrar det - en rund topp. Lägg biskvierna på en bricka och lägg in i frysen tills smörkrämen fryst helt och hållet. 

150 g vit choklad
rivet skal av 1 lime

Smält den vita chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Ta ut de frysta biskvierna och doppa dem i chokladen, så all smörkräm täcks av chokladen. Enklast går det om du använder en gaffel som du trycker in i mandelbottnen. Strö över lite limeskal. Låt biskvierna stelna i kylskåp. 






























//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar