tisdag 2 augusti 2016

Smulpajskladdkaka med vaniljkräm och röda vinbär

Smulpaj. Kladdkaka. Vad blir det om man kombinerar ihop dessa till en enda kaka? Smulpajskladdkaka förstås! Det bästa av två världar. Och så lite vaniljkräm i kladdkakan, extra allt skare va!

Jag använde röda vinbär från min egna vinbärsbuske som bara dignar av röda bär i år, men förstås går det lika bra med ditt favoritbär. Varför inte testa med svarta vinbär, smultron eller blåbär kanske?




Smulpajskladdkaka med vaniljkräm och röda vinbär:
24 cm i diameter

Kladdkaka:
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao

Vaniljkräm:
1 äggula
1 dl mjölk
1/4 dl strösocker
1 msk maizena (majsstärkelse)
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

ca 2 dl färska röda vinbär eller andra bär (om du använder frysta bär, blanda bären med 1 tsk vetemjöl/potatismjöl före)

Smuldeg:
75 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 1/2 - 3 dl vetemjöl

Lägg alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under vispning. Ta bort från plattan direkt när krämen börjar tjockna och häll upp i en skål.

Nyp ihop alla ingredienserna till smuldegen till en smulig deg.

Sätt ugnen på 175°c. Lägg ett bakplåtspapper i bottnet på en springform som är 24 cm i diameter. Smöra och bröa kanten. Smält smöret till kladdkakan. Vispa ihop ägg och socker lätt. Blanda mjölet med salt och kakao i en skild skål. Rör ner smöret i äggen. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen. Klicka ut vaniljkrämen på kladdkakan och dra med en sked så krämen marmoreras i smeten. Lägg på bären. Strössla över smuldegen. Grädda kakan i mitten av ugnen 25 min. Höj temperaturen till 200°c och grädda i 5 min. Låt kakan svalna och njut av kakan som den är eller med en stor klick grädde eller glass!






























//Matilda

2 kommentarer:

  1. Måste ta och testa nån gång! Verkar ju hur gott som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en mycket bra plan! Så himla gott ju!!

      Radera