lördag 3 september 2016

Nötig äppelpaj

Det här ni, det här var nog en av de godaste äppelpajerna jag gjort och ätit. Med en stor (då menar jag STOR) klick vaniljsås är detta helt himmelskt! Tycker det blir väldigt snyggt då skalet är kvar på äpplena, ger ett mycket finare intryck än skalade äpplen, så behåll skalet på!!



Nötig äppelpaj
Äppelpaj med hasselnötsfyllning

Mördeg:
125 g smör
1 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 äggula

Blanda snabbt ihop allt till en fast deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ åt sidan så länge.

Hasselnötsfyllning:
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
2 ägg
1 äggula
1/2 dl vetemjöl
125 g hasselnötsmjöl

Vispa smör och båda sockersorterna fluffigt. Tillsätt äggulan och ett ägg i taget och vispa in äggen i smeten. Tillsätt vete- och hasselnötsmjöl och rör till en slät smet. Fyll pajskalet med fyllningen och bred ut jämnt i hela formen. Sätt ugnen på 200 grader.

3 - 4 st äppel
kardemumma

Kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena omlott på fyllningen och strö på lite kardemumma.
Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Om pajen börjar få för mycket färg kan du lägga aluminiumfolie ovanpå efter ca 30 min. Låt svalna.

Glasyr:
florsocker + vatten
kardemumma

Blanda ihop florsocker med några droppar vatten till en tjock glasyr. Ringla eller spritsa glasyr ovanpå pajen och strö på ytterligare lite kardemumma (man kan aldrig få för mycket kardemumma!).

Servera gärna pajen med rejält av vaniljsås/visp.




//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar