söndag 6 november 2016

Lussekatter med poolish

Då var det november och julen är officiellt igång för mig! Jag har längtat efter saffran och lussekatter i hur många månader som helst nu och igår kände jag bara att jag MÅSTE ha saffran. Så jag satt på min spellista med mina bästa jullåtar och bakade ett gäng med lussekatter. Så himla mysigt och så himla gott!

Förra året då jag bakade lussekatter gjorde jag dem med surdeg och de blev de absolut bästa lussekatterna jag någonsin gjort! HÄR hittar du receptet. Nu hade jag ingen surdeg hemma, så då gjorde jag en poolish kvällen före istället som jag använde för att få lite mer smak och istället för vanligt vetemjöl testade jag med manitoba-mjöl då jag råkade ha en påse hemma. Manitoba är ett vetemjöl med högre proteinhalt och mer jäskraft är vanligt vetemjöl. Resultatet blev riktigt bra den här gången också, men har du en burk vetesurdeg hemma rekommenderar jag verkligen att testa surdegslussekatter!

Lussekatter med poolish:

ca 15 st

Kvällen före:

Poolish:
100 g kallt vatten
100 g vetemjöl
en liten bit jäst, ca 3 g
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjölet och rör ihop till en slät smet i en burk med lock. Låt stå i rumstemperatur under natten.
2 dl ljummet vatten, 37-gradigt
20 g jäst
poolishen från kvällen före
1 ägg
1 3/4 dl strösocker
1/2 msk malen kardemumma
1 påse saffran, 1/2 g
75 g mjukt smör
ca 7 dl vetemjöl eller manitoba-vetemjöl (kan behövas mer, kan behövas mindre)
1/2 tsk salt

ägg blandat med en skvätt vatten och en nypa salt
russin (gärna blötlagda i vatten före)

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt alla ingredienser förutom mjöl och salt. Tillsätt det mesta av mjölet och rör ihop degen i maskin på låg hastighet ett par minuter. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig, tillsätt även saltet och låt degen knådas i maskin på hög hastighet ca 6 min. Degen är klar när du kan bilda ett glutennät av degen som inte går sönder. Låt degen vila ca 10 min under duk. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 70 g:s bitar och rulla till små bullar. Rulla ut varje bit till en lång längd och forma till lussekatter (eller andra formers saffransbullar). Lägg ugnen på 225 grader. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min. Pensla bullarna med äggblandningen och tryck ner två russin i bullarna. Grädda i mitten av ugnen 8 – 1o min tills de är gyllenbruna.

//Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar