tisdag 2 januari 2018

Vaniljbullar med kardemummasocker

Vaniljbullar, sockerbullar, solskensbullar, krämbullar. Verkar finnas många olika namn på dessa bullar.


Ibland är det ju bara så att det enklaste är godast! Ibland behövs inte en massa fyllning, strössel på toppen, glasyr eller choklad ringlat ovanpå. Ibland räcker det med en klick hemgjord underbar vaniljkräm som fyllning och rullad i kardemummasocker.

Jisses vad jag älskar bullar!! Bullar är verkligen livet!


(Jag brukar använda mig av kall degvätska för det mesta och låta bullarna jäsa lite längre bara, men har du inte en massa tid funkar det givetvis lika bra med ljummet vatten (37-gradigt)

Vaniljbullar med kardemummasocker:

ca 12 st

2,5 dl vatten, kallt
25 g jäst
1 dl strösocker
3/4 msk malen kardemumma
1 ägg
75 g mjukt smör
8 - 10 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt socker, kardemumma, ägg och smör. Ha i nästan allt mjöl förutom några deciliter. Kör degen i en assistent på låg hastighet till att börja med, ca 3 minuter. Ha i så mycket mjöl att du får en smidig deg. Öka hastigheten något och tillsätt samtidigt saltet. Kör degen ca 7 minuter. Degen är klar när du kan göra ett glutenprov genom att ta en bit deg och dra ut den och den hålls ihop och känns elastisk. Låt jäsa under plast under tiden du gör vaniljkrämen.

Vaniljkräm:
3 dl mjölk
1 urskrapad vaniljstång eller 3/4 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
4 äggulor
3/4 dl majsstärkelse (maizena)
30 g smör

Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt. Koka upp mjölk och vanilj i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll den vara mjölken över äggulorna under vispning. Om du använt vaniljstång, ta bort den vid det här laget. Häll tillbaks blandningen i kastrullen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknat. Det går rätt snabbt så håll ett öga på krämen! Häll genast upp krämen i en skål och rör ner smöret. Låt krämen svalna. Kyl ner i ett kallt vattenbad eller i kylen om du vill att det ska gå snabbare. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse.

Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela upp degen i ca 12 bitar, 75 g/bulle. Rundriv bullarna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Ta runt 1 h beroende på hur varmt det är. Tryck en fördjupning i mitten på bullen med hjälp av tummen. Pensla bullarna med ett ägg uppvispat med 1 tsk vatten och en nypa salt. Spritsa i en klick vaniljkräm i fördjupningen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min, tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

smör till pensling
strösocker + malen kardemumma blandat

Pensla smör på de varma bullarna direkt efter gräddning och rulla i kardemummasocker.


/Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar